Suche i mielone owoce papryczki chili. Czerwono-brazowy proszek ma smak srednioostry, lekko owocowy i delikatna strukture. Produkcja naszego proszku chili rozpoczyna sie od starannego doboru i zbioru dojrzalych czerwonych owoców papryczki chili. Nastepnie sa one delikatnie suszone, aby zachowac ich bogaty, przyprawowy smak i jaskrawa, czerwona barwe. Na koniec suszone owoce sa drobno mielone. Nasz mielony chili moze byc uzywany w wielu potrawach. Nadaje ziólowy pikant zupom, duszonym miesom, sosom i marinatom. Dodaje takze smaku potrawom grillowym i nadaje autentyczny smak meksykanskim lub indyjskim daniom. Kropelka proszku chili dodaje takze nieoczekiwana ostrosc smoothiom lub deserom czekoladowym.
Stopien ostrosci moze sie róznic w zaleznosci od partii i dostepnosci.
Papryczka chili i
papryka slodka sa spokrewnione i naleza do rodzaju Capsicum. Oprócz wielkosci róznia sie smakiem, który waha sie od owocowego do bardzo ostrego. Za ostrosc, mierzona w skali Scoville'a, odpowiada skladnik capsaicyna.