Konopie to jedna z najstarszych roslin uprawnych, naturalny superfood i obecny trend. Ekologiczne nasiona konopi maja delikatny, orzechowy smak, zawieraja duzo bialka i sa bogate w wielokrotnie nienasycone kwasy tluszczowe, szczególnie omega-3.
Czy w pikantnych daniach takich jak salatki i zupy, czy w slodkich potrawach takich jak
Müsli i kasza gryczana, czy jako skladnik w batonach, kulkach energetycznych i pieczywie - nasiona konopi sa wszechstronne i dodaja kazdej potrawie kopa skladników odzywczych. Swietnie nadaja sie takze do przetwarzania w smoothies lub jako dodatek do dan dodajacy wartosciowe tluszcze i bialka.
Dlaczego konopie tak dobrze nadaja sie do ekologicznego rolnictwa? Konopie sa idealna roslina posrednia, poniewaz jest to roslina niewymagajaca i wytrzymala, która tlumi wzrost chwastów i dzieki dlugim korzeniom pobiera wode z glebszych warstw gleby.