Suszone i slodzone cranberries. Przewaznie pól jagód jest ciemnoczerwonych do brazowych, miekkich i maja owocowy, lekko kwasny, lagodny i slodki smak.
Cranberries sa dobrym zródlem blonnika. Sa wszechstronne w uzyciu w
müsli,
mieszankach owocowo-orzechowych oraz do gotowania i pieczenia.
Cranberries sa takze nazywane zurawina. Szczególnie popularne sa w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie uroczystosc taka jak Dzien Dziekczynienia bez tych malych czerwonych cudownych jagód jest nie do pomyslenia.
Wiedza o produkcie: Jak sa zbierane cranberries? Normalne, suche zbieranie cranberries jest bardzo pracochlonne i jest stosowane tylko dla niewielkiej czesci owoców, które sa spozywane na swiezo. Dla cranberries, które sa przerabiane na sok lub suszone owoce, zbiór odbywa sie przy uzyciu wody. Pola sa zalewane, a maszyny zapewniaja ruch w wodzie, aby jagody oderwaly sie od rosliny. Poniewaz jagody dzieki swoim komorom powietrznym unosza sie na powierzchni wody, latwo je jest zbierac.